Продаж соусів як бізнес приваблює багатьох початківців і досвідчених підприємців. Соус - пікантне доповнення до страви. Експериментуючи з різними соусами можна кардинально змінювати смак одного і того ж страви. Назва походить від французького «sauce», що перекладається як «соус». Слово «sauce» своєю чергою є варіацією латинського «salsa», що означає «солонуватий відвар». Рідка приправа на відміну від традиційної підливи відрізняється більш густою консистенцією і зазвичай не змішується з основним блюдом - подається окремо.
На домашній кухні рідка приправа допомагає господині без особливих зусиль урізноманітнити раціон. Наприклад, спагетті з різними видами соусів можна подавати до столу кожен день, видаючи за нове оригінальне блюдо. Французи вважають соус регулятором страви, одним з головних інструментів кухаря, за допомогою якого він може маскувати помилки, допущені в процесі приготування. Рідка приправа облагороджує їжу, надаючи їй нові відтінки смаку та аромату. Виробництво соусів як бізнес - безпрограшний варіант з кількох причин:
Бізнес на соусах - це можливість відкрити стабільно процвітаюче підприємство, яке гарантує власникам постійний дохід з невеликими фінансовими вкладеннями та витратами часу.
Зазвичай рідкі приправи не вживають в їжу окремо - вони слугують доповненням до страви. Головна мета використання соусу - надання нового смаку салату, м'ясу або гарніру. Соуси розрізняються інгредієнтами, консистенцією, способом термічної обробки входять до складу компонентів. За призначенням виділяють продукт до м'ясних, рибних, овочевих, солодких страв, салатів, макаронів та інших гарнірів.
Не кожен соус виробляється в промислових масштабах, що обумовлено придатністю компонентів до консервації, терміном зберігання і популярністю певного продукту. Масштабний бізнес з виготовлення соусів орієнтований на широку аудиторію. В іншому випадку неможливо прогнозувати стабільний прибуток. Тому завод з виробництва соусів випускає тільки популярні види продукції. На заваді для промислового виготовлення рідких приправ може служити недоступність або дорожнеча інгредієнтів.
Щоб робити соуси на продаж, потрібно знати потреби покупців. В Україні найбільш популярні майонези та кетчупи, а також соуси на томатній і яєчній основі. В якості основного компонента нерідко використовують натуральний йогурт. Такі рідкі приправи відрізняються універсальністю (підходять до багатьох страв), простим рецептом, доступними інгредієнтами.
Асортимент соусів надзвичайно широкий. Самі найпоширеніші - майонез, французький молочний (бешамель), томатний кетчуп, соєвий і песто, ткемалі та сальса, васабі та теріякі, тартар і журавлинний. Крім традиційних рідких приправ, які популярні в усьому світі, в кожній країні знайдеться чимало оригінальних рецептів з місцевим колоритом. Щоб налагодити бізнес з виготовлення соусів, знадобиться спеціальне обладнання. У заводських умовах в якості основи для приготування продукту використовується пюре з головних інгредієнтів - свіжоприготовлене або консервоване. Потім в основу додають спеції, прянощі та інші компоненти відповідно до рецепту.
Після завершення процесу приготування соус розливається в тару. Зазвичай продукт піддається термічній обробці, наприклад, пастеризації, для збільшення терміну придатності. У процесі пастеризації рідку приправу нагрівають до температури близько 80 ° C. В результаті гинуть мікроорганізми, здатні спровокувати псування продукту. Тривалість пастеризації залежить від виду інгредієнтів. Альтернативний варіант обробки - стерилізація. У цьому випадку нагрівання відбувається до температури близько 100 ° C. Основне обладнання для виробництва соусів в промисловому масштабі:
Також знадобиться холодильне обладнання та робочі столи для виконання операцій вручну. Якщо планується виробництво соусів невеликими партіями, промислові установки можна замінити побутовими електроприладами - звичайним міксером, газової або електричної плити, блендером і кухонними інструментами. В умовах невеликого цеху можна виготовляти близько 15-45 літрів (50-150 упаковок по 300 мл) соусів щодня.
Щоб почати виробництво соусів, потрібно офіційно стати підприємцем - зареєструвати ФОП. В ході реєстрації вказують вид діяльності. В Україні код 10.84 (виготовлення спецій, соусів і приправ). Робота виробничого цеху і торгової точки буде правомірною після отримання дозволів від Державної служби з надзвичайних ситуацій (пожежна безпека) і Державної служби, що займається питаннями безпеки харчових продуктів. Поміж інших необхідних для комерційної діяльності документів - сертифікати відповідності на устаткування і сировину. Особливої уваги потребують документи, які оформляються при прийнятті на роботу персоналу - трудові договори, санітарні книжки, накази про приймання на роботу.
Одна з головних задач підприємця - пошук збуту, постійне розширення клієнтської бази. В цьому випадку бізнесменові гарантований стабільний фінансовий результат. Збільшення каналів збуту відбудеться лише в разі високої якості продукту. Закон бізнесу простий. Якщо покупцеві сподобався смак соусу, він купить його знову. Реклама і маркетингові заходи (презентації, промоакції) допоможуть зацікавити потенційних клієнтів на початковому етапі. Основні канали збуту:
Якщо ви вибираєте третій варіант, знадобиться купити торгове обладнання (прилавок, стелажі) і знайти продавця. Торгівля рідкими приправами у власному павільйоні на початковому етапі тягне за собою додаткові витрати, пов'язані з оформленням приміщення, придбанням і монтажем вивіски, а також касового апарату. Уникнути подібних витрат можна, якщо продавати продукцію через інтернет-магазин.
Сезонність виробництва соусів - один з нюансів, якому варто приділити увагу. Для приготування рідких приправ потрібні овочі, фрукти, олія, яєчно-молочні продукти. Влітку закупівля сировини не викликає труднощів. Взимку доведеться користуватися запасами, які заготовлені влітку. Щоб робити соуси на продаж і отримувати прибуток, потрібно знати переваги потенційних покупців. В рамках розв'язання цієї задачі на попередньому етапі вивчають цільову аудиторію. Інші важливі правила, які допоможуть налагодити успішний бізнес з виготовлення соусів:
Ці питання ретельно аналізуються на етапі бізнес-планування. Один з варіантів вигідної закупівлі - договір з місцевими фермерами, які постачають якісні овочі, фрукти, олія та продукти тваринництва за доступними цінами.
Щоб почати свою справу щодо виготовлення соусів, потрібно мати базові уявлення про кулінарні майстерності, вміти експериментувати з новими рецептами, змінюючи кількість і види інгредієнтів. В результаті можна створювати унікальні продукти, які складуть гідну конкуренцію типовим виробам, які є на ринку. Міні обладнання для виробництва соусів обійдеться в 400 тис. гривень. Йдеться про повноцінну конвеєрну лінію, на якій виконуються всі виробничі процеси, починаючи від підготовки сировини та закінчуючи фасуванням, маркуванням. Інші витрати, пов'язані з організацією бізнесу:
Виробниче приміщення має відповідати вимогам СЕС. Щоб безперешкодно продавати продукцію в масовому масштабі, потрібно отримати сертифікат якості, який видається спеціальною службою, що займається питаннями захисту споживачів та безпекою харчових продуктів. Площа приміщення не менше 50 м2. У цеху має бути місце для розміщення обладнання, складські площі, підсобні приміщення. Обов'язкові умови - система вентиляції, водопостачання і каналізації.
Щоб зменшити витрати, потрібно звернутися в компанію, яка спеціалізується на розробці нових торгових марок і виготовленні соусів під створеним новим брендом. Клієнту залишається лише регулярно отримувати партії товарів власної торгової марки. Фахівці компанії «Океан смаку» розкажуть, як відкрити бізнес з виробництва соусів з мінімальними витратами грошей і часу.
Головна перевага цього варіанту - відсутність необхідності закуповувати обладнання, сировину та упаковку. Витрати також знижуються шляхом зменшення числа співробітників (технолог виробництва, оператор обладнання) і відсутності необхідності купувати або орендувати виробниче приміщення.
Компанія «Океан Смаку» стане вашим надійним консультантом і партнером по створенню власної торгової марки, яка буде займатися виробництвом соусів. Щоб без праці відкрити прибутковий бізнес, потрібно звернутися до професіоналів, які вже мають досвід і знання в цій сфері. Для отримання докладного бізнес-плану потрібно зв'язатися з нашим менеджером і обговорити попередні деталі. Бізнес-план включає пункти:
З моменту першого звернення клієнта до отримання готової партії продукції проходить не більше 45 днів. Це максимальний період від появи задуму до досягнення вами статусу чинного підприємця. На завершальній стадії ви отримуєте партію продукції, випущеної під вашим власним торговим знаком. Переваги співпраці з компанією «Океан Смаку»:
Пропонуємо клієнтам різні варіанти упаковки, починаючи від пакетів типу «дой-пак» і закінчуючи скляними або пластиковими баночками. Щоб безплатно отримати консультацію і зразки продукції, зв'яжіться з нашим менеджером. Вам потрібно зробити всього один крок, щоб скористатися досвідом і знаннями професіоналів, відкрити власну прибуткову справу, стати успішним бізнесменом!